Hem lezzetli hem de besleyici olan aşure, özellikle Muharrem ayında yapılarak paylaşılır. İçerisinde birçok farklı malzeme bulunan aşure, her evde farklı bir şekilde hazırlanabilir. İşte size ev yapımı aşure tarifi:
Malzemeler:
– 1,5 su bardağı aşurelik buğday
– 1 su bardağı haşlanmış nohut
– 1/2 çay bardağı pirinç
– 1 su bardağı kuru kayısı
– 1 su bardağı kuru üzüm
– 1 su bardağı çiğ badem
– 1 avuç fındık
– 2 adet portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
– 1 adet yeşil elma
– 1 adet çubuk tarçın
– 1-2 su bardağı şeker
– 2 litre sıcak su
Yapılış:
1. Aşurelik buğdayı bir gece önceden iyice yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve suyun içinde bekletin.
2. Eğer nohut ya da fasulye kullanacaksanız, onları da yıkayıp ıslatın ve ertesi gün haşlayın.
3. Ertesi gün aşurelik buğdayın suyunu süzün, tekrar yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Üzerine bir litre su ekleyin ve kaynama noktasına gelene kadar haşlayın.
4. Buğdaylar haşlanırken, çiğ bademleri ufak bir cezveye alın ve bir taşım kaynatın. Ardından kabuklarının yumuşaması için bekletin.
5. Pirinci sıcak suda ıslatın. Kayısıları ufak doğrayın ve kuru üzümleri sıcak suda bekletin. Böylece siyah ve sarı suları gitmiş olur. Aşurenizin beyaz bir renge sahip olmasını istiyorsanız, karartıcı malzemeler kullanmamaya özen gösterin.
6. Haşlanan buğdayları, suyuyla birlikte derin bir tencereye alın. Suyu önemlidir çünkü homojen bir kıvam oluşturacaktır.
7. Üzerine haşlanmış nohutları (eğer kullanıyorsanız), yıkanıp süzülen kayısıları, üzümleri, fındıkları, çiğ bademleri, kabuğu soyulmuş ufak doğranmış elmayı, çubuk tarçını, portakal suyunu ve portakal kabuğunun rendesini ekleyin.
8. Ocağa alın ve kaynama noktasına gelene kadar yaklaşık 25 dakika kaynatın. İstediğiniz kıvama gelmesi için ara ara sıcak su ekleyebilirsiniz.
9. Son olarak çubuk tarçını çıkarın ve damak tadınıza göre şeker ekleyin. Beş dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
Aşure tarifinizi servis yapmadan önce soğuması için buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Şerbetli aşure yapmak isterseniz, üzerine tarçın ve şerbet dökebilirsiniz.
İpuçları:
– Aşurenizi daha lezzetli hale getirmek için içine isteğe bağlı olarak tarçın, karanfil, ceviz, incir gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.
– Aşurenişsiz bir şekilde de yapabilirsiniz. Şeker yerine bal kullanarak tatlandırabilirsiniz.
– Servis yaparken üzerini tarçın, dövülmüş ceviz, nar taneleri veya toz şekerle süsleyebilirsiniz. Ayrıca üzerine dilerseniz kaymak veya süt ekleyerek de servis yapabilirsiniz.