Girit Usulü Fava Tarifi

İşte adım adım yapımı:

Malzemeler:
– 2 su bardağı kuru bakla
– 4 su bardağı su
– 1 adet soğan
– 1 yemek kaşığı şeker
– 1 adet limonun suyu
– 1 çay kaşığı tuz
– Üzeri için: 1 adet kırmızı soğan, 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı, bir tutam dereotu

1. Baklayı bir gece önceden ılık suyla ıslatın. Ardından suyunu süzün ve baklaları bir tencereye alın.

2. Soğanı ince doğrayın ve tencereye ekleyin. Şekeri, suyu ve tuzu da ekleyerek baklaların üzerini geçecek şekilde su ilave edin.

3. Tencereyi ocağa alın ve baklaları suyunu çekene kadar haşlayın. Bu işlem yaklaşık olarak 1-1,5 saat sürebilir, bu yüzden düşük ateşte yavaşça pişirin.

4. Baklalar yumuşadığında, tencereyi ocaktan alın ve içindeki soğanı çıkarın. Sıcakken blendera veya bir mutfak robotuna alın.

5. 2 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar baklaları çekin.

6. Favanın üzerini süslemek için kırmızı soğanı ince dilimler halinde kesin. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve soğan dilimlerini karamelize olana kadar kavurun.

7. Fava servis tabağına alın ve üzerine karamelize soğanları ve ince doğranmış dereotunu serpiştirin.

İpuçları:
– Favanın kıvamını isteğe bağlı olarak ayarlayabilirsiniz. Daha pürüzsüz bir kıvam için blendırda daha uzun süre çekebilirsiniz.
– Karamelize soğanlar, favaya ekstra bir lezzet katmaktadır. Eğer isterseniz üzerine biraz daha zeytinyağı ekleyerek servis edebilirsiniz.
– Fava, soğuk olarak servis edilebileceği gibi sıcak olarak da tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak üzerine zeytinyağı ve pul biber ekleyerek sıcak olarak servis edebilirsiniz.
– Fava, çeşitli garnitürlerle servis edilebilir. Örneğin, rendelenmiş havuç, dilimlenmiş salatalık veya zeytinlerle zenginleştirebilirsiniz.
– Fava, Girit mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir ve genellikle diğer mezelerle birlikte servis edilir. Özellikle zeytinyağlı dolmalarla veya Girit salatasıyla harika bir uyum sağlar.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir